Avfall och återvinning
Sortera rätt så spar du pengar och miljö!
I Askholmens samfällighet finns fyra stationer. Alla fyra har restavfall, tidningar och matavfall. På Duvholmsgränd 97 finns en större station. Där kan du även lämna metall, glas, plast och papper.
Emellanåt får vi problem med sophanteringen, det finns tre enkla regler som gäller hur vi ska bete oss vid sorteringsstationerna.
se till att luckan är stängd efter att du har lämnat dina soppåsar.
putta undan påsar som staplats i öppningen så att kärlet verkar fullt. Putta dem åt sidan så att de rullar längre ner i kärlet.
prata med våra barn och ungdomar så att de förstår vikten av att aldrig lämna luckan öppen eller ställa sopor vid eller ovanpå kärlen.
lämna soporna i ett annat kärl på området om det är fullt och det inte går att putta undan påsar som fastnat i öppningen.
Kom ihåg att påminna grannar om dessa regler samt att lyssna på dina grannar om de påminner dig.
Sen har vi en superviktig HUVUGDREGEL:
Inget avfall varken restavfall eller grovsopor får lämnas vid stationerna. Det gäller varken ovanpå kärlet eller på marken bredvid kärlet.
Tyvärr kan styrelsen komma att behöva polisanmäla händelser som innebär att någon brutit mot reglerna ovan.
Föreningen för onödiga kostnader som i sin tur kan leda till höjd avgift. Om avfall lämnas åtkomligt för skadedjur kommer de sprida ut det över hela området. Det blir ett dukat bord för ännu fler djur och skadedjur samt gör att området ser bedrövligt ut.
Nedan följer en enkel sorteringsguide:
Matavfall
Matavfall är exempelvis alla slags matrester, råa och tillagade, från kött, fisk, skaldjur, pasta, ris, bröd, grönsaker och frukt, äggskal, fiskben och fiskrens, benrester, teblad/påsar, kaffesump och kaffefilter, snacks, godis och choklad, hushållspapper, snittblommor.
Det är viktigt att matavfallet läggs i matavfallspåsarna av papper och inte i plastpåsar. Påsar för matavfall kan hämtas i de gemensamma förråden.
Detta ska INTE läggas i matavfallspåsen:
Tuggummi
Tobak, fimpar och snus
Glasspinnar och ätpinnar
Krukväxter med jord
Dammsugarpåsar
Blöjor, bindor och tamponger
Kattsand, hundbajs eller strö från djurbur
Textil, plast, metall eller glas
Färgade servetter
Trädgårdsavfall eller grillkol
Färgade och ofärgade glasförpackningar
Färgade glasförpackningar är exempelvis vin- och ölflaskor. Exempel på ofärgade glasförpackningar är vinflaskor, syltburkar, barnmatsburkar, läskflaskor som inte kan pantas. Färgade glasförpackningar skiljs från ofärgade. De båda sorterna får inte blandas eftersom detta försämrar kvaliteten vid produktion av nytt glas. Observera att kapsyler, lock och korkar inte ska vara med. De sorteras efter materialslag - oftast är de av plast eller metall.
Detta hör INTE hemma bland glasförpackningar:
Porslin
Keramik
Dricksglas
Fönster-, kristall- och spegelglas
Ljuskällor (glödlampor, lågenergilampor) och lysrör
Metallförpackningar
Detta är exempelvis konservburkar, tuber, kapsyler av metall, metallock, dryckesburkar utan pant, aluminiumfolie och -formar, värmeljushållare (lossa gärna vekeshållaren i botten). Tryck ihop de förpackningar som går att trycka ihop.
Detta hör inte hemma bland metallförpackningar:
Bestick
Kastruller
Husgeråd och andra metallföremål
Burkar med färg- och limrester
Plastförpackningar
Plastförpackningar inkluderar förpackningar av både hård- och mjukplast, exempelvis diskmedelsflaskor, ketchupflaskor, schampoflaskor, yoghurtburkar, plastlock, plastdunkar, plasttuber, chipspåsar, plastpåsar och -folie. Plastförpackningarna måste tömmas ordentligt och vara rena och torra. Ta av kapsyler, lock och korkar som inte är av plast, sortera dem efter respektive material.
Detta hör inte hemma bland plastförpackningar:
Frigolit, skumplast, isolering och annat byggmaterial
Plastband och plastsnören, tejp
Pantflaskor av plast (PET)
Plastkrukor, pulkor och andra plastleksaker, möbler, CD-skivor och fodral
Pappersförpackningar
Detta är exempelvis mjölk- och juicepaket, flingpaket, äggkartong, färdigmatsförpackningar, skokartonger, tvättmedelspaket, hushålls- och toarullar, pappersbärkassar, omslagspapper. Även förpackningar av wellpapp kan slängas här.
Plocka bort lösa plastdetaljer, plastkorkar, innerpåsar av t ex plast eller aluminium. Platta till och vik ihop. Lägg mindre förpackningar i större.
Om förpackningen innehåller mer plast eller metall än pappersfiber, som exempelvis vissa chipspåsar, ska den sorteras som metallförpackning istället.
Läs på förpackningen om du är osäker, då det ofta står hur den ska återvinnas på förpackningen
Detta hör inte hemma bland pappersförpackningar:
Tidningar, kataloger, reklamblad
Böcker
Kuvert och Post-it lappar
Tidningar och returpapper
Detta är exempelvis tidningar, veckotidningar, telefonkataloger, reklamblad, pocketbok, vanligt skrivpapper, kontorspapper.
Ta bort eventuella plastomslag, klistrat papper. Lämna tidningarna utan kasse. Varken pappers- eller plastkasse fungerar i återvinningen.
Detta hör inte hemma bland tidningar och returpapper:
Kuvert, Post-it lappar
Papperskassar
Böcker
Omslagspapper
Pappersförpackningar, wellpapp och kartong
Klistermärken
Restavfall – det som inte kan återvinnas
Detta är avfall som uppkommer i hushållet och som blir över när du sorterat ut farligt avfall, elavfall, grovavfall, förpackningar och tidningar. Detta kallas ibland ”vanliga” soppåsen, men utgör en allt mindre del av ditt avfall i takt med ökad källsortering och återvinning.
Det inkluderar exempelvis kuvert, stearinljus, post-it lappar, kattsand, tuggummi, disk- och tandborstar, disktrasor, dammsugarpåsar, krukväxter, blöjor och bindor, tobak och snus. Plast, metall etc. som inte är förpackningar ska också läggas här.
Kläder och tyg lägger du däremot helst i textilåtervinningen.