Nyinflyttad

Nyinflyttad

Här finns information för dig som är nyinflyttad.

Styrelsen ·

Välkommen till Askholmens samfällighetsförening!

Det första du behöver göra är att meddela oss dina kontaktuppgifter och anmäla din e-post för att få medlemsinformation från styrelsen.

Är du redan medlem och har fått nya grannar hjälp gärna att hitta till denna sida. Är du medlem och ska sälja fastigheten eller tomträtten hittar du på medlemssidorna en kort checklista inför flytten. (för tillfället går inte medlemssidorna att nå just nu men meddela gärna styrelsen så kan vi förbereda oss på att få en ny medlem)

Föreningen har en ordinarie stämma varje år för samtliga medlemmar. Då väljs en styrelse som är ansvarig för driften av samfälligheten. Vid stämman redogörs för vad som hänt under det föregående året samt vad som planeras för kommande år. Vidare beslutas om en budget för den gemensamma skötseln. Beslut tas angående den medlemsavgift (eller uttaxering som det egentligen heter) som varje fastighetsägare ska betala under året. Inför varje stämma tas ett registerutdrag från lantmäteriet som ligger till grund för debiteringslängd. Inför stämman kan medlemmar skicka in motioner till styrelsen som kommer att behandlas på stämman. Motionerna ska vara styrelsen tillhanda senast den sista januari.

Medlemsavgiften (uttaxeringen) ska täcka kostnaderna för:

  • Gemensam el till garage och ytterbelysning

  • Vinterväghållning dvs. snöröjning och sandning

  • Reparationer och underhåll av garage, vägar, ledningar

  • Skötsel av gemensamma ytor så som bland annat planteringar och städning TV och bredband

  • Avfall och återvinning

  • Administration, så som bankkostnader, redovisningsstjänster, it-kostnader etc.

Avgifter för vatten och avlopp betalas av föreningen och debiteras till varje fastighet efter förbrukning. I krypgrunden finns en vattenmätare till varje fastighet som fastighetsägaren ska läsa av. Avläsningen görs under sen hösten. Styrelsen organiserar avläsningen och informerar inför varje år hur avläsningen ska gå till.

För den egna elförbrukningen svarar respektive fastighetsägare.

I övrigt är allt underhåll som rör den egna fastheten helt ägarens ansvar. Föreningen ansvarar alltså inte för fönster, tak, fasad eller dörrar på den egna fastigheten.

Avfall och retur

Restavfall (hushållsopor), matavfall samt returpapper finns vid parkeringen på varje gård.

På Duvholmsgränd 59-97 (Duvholmsgränd nedre) finns en större station med behållare för metall, plastförpackningar, färgat och ofärgat glas, och pappersförpackningar. För matavfall krävs speciella papperspåsar. Mer info om hur avfallet ska sorteras finns på sidan om avfallshantering och återvinning.

Grovsopor eller miljöfarligt avfall är den enskilde fastighetsägarens ansvar att transportera till stadens återvinningsstation eller till miljöstation.

Det är absolut förbjudet att lämna sopor ovanpå eller utanför kärlet! När du lämnar stationen se till att luckan är ordentligt stängd.

Garage och parkering

Varje fastighet har nyttjanderätt till ett garage. Gemensamt på varje gård finns ett antal gästparkeringar. Endast en bil per hus får parkeras på den gemensamma parkeringen då parkeringsplatserna är begränsade. Dessutom är det inte tillåtet att parkera utmed garagens kortsidor då det kan betyda att räddningsfordon inte kommer fram.  På grund av brandrisk är det absolut förbjudet att ladda elbilar i garaget. Dessutom är det inte tillåtet att parkera på gräsmattorna.

Raketer på nyår

Av säkerhetsskäl uppmanas till aktsamhet vid raketskjutning. Välj avskjutningsplats så långt som möjligt från bostadshusen.

Ombyggnationer och renovering

När det gäller ombyggnader av den egna fastigheten gäller bestämmelserna i Plan- och Bygglagen (PBL). Det kan gälla ändring av fönster, ny beläggning av taket och färg på fasad eller staket. Rådgör då alltid med Stockholm stads fastighetskontor, (stadsbyggnadskontoret), Bygglovavdelningen och Stadsmuseet. Styrelsen kan tyvärr inte hjälpa till med råd i olika frågor. För den gemensamma trevnaden bör man diskutera med grannarna innan större yttre förändringar sker, t.ex. uppsättande av parabolantenn eller staket mellan tomter.

Vid renovering bör ägarna tänka på att alla eventuella skador som kan uppstå på samfällighetens mark i samband med renovering behöver återställas. Det kan handla om att återställa en gräsmatta eller om stora fordon kört in på våra smala gångvägar att de förstört gräset vid sidan av vägen.

Paraboler ska monteras på tak med lämpliga fästanordningar. Det är högst olämpligt att fästa paraboler på fasad då ytterväggen kan skadas allvarligt. Det är heller inte lämpligt att fästa parabolen i räcket vid vädringsfönstret med hänsyn till grannarna.

Registrering

Det är viktigt att vi har korrekt och uppdaterad information. Skulle något hända med ditt hus är det bra om vi snabbt kan nå dig via till exempel e-post och mobilnummer.

Om du anger din e-post kan vi skicka ut medlemsinformation via e-post för enklare distribution. Din e-post kommer att registreras i mailchimp som är ett webbaserat verktyg för att skicka nyhetsbrev med e-post. Vi lagar även vissa personuppgifter vårt faktureringssystem. Bokföring, momsrapportering och årsredovisning sköts av extern redovisningsbyrå. För närvarande Slipp Redovisning.

Fakturing

Fakturering sker från och med hösten 2022 enbart med e-post. Det är därför extra viktigt att vi har din e-post. Vi fakturerar hela avgiften i mars. Avgiften går att dela upp på max 2 inbetalningar den första ska vara oss till handa senast sista april och den andra hälften ska vara oss till handa senast sista augusti. Ingen ny faktura utgår i augusti. Senare på hösten skickas en faktura för vattenförbrukningen.

Återigen varmt välkommen till föreningen! Vi ses på gården!